Facultati

În prezent, în universitate functioneaza 11 facultati, fiecare cu propria istorie extrem de graitoare sub multiple aspecte, de la felul în care se construieste, în timp, o institutie complexa pana la istoria interesului pentru anumite discipline si tipuri de studii în Romania ultimului secol.

Astfel, primele facultati care au functionat efectiv în universitate au fost cele cu profil pedagogic. În ianuarie 1949, cand si-a început activitatea, institutia avea o singura facultate, de Matematica – Fizica. Dupa cativa ani, în 1956, a luat fiinta Facultatea de Filologie. Dupa aceasta data, studiile la toate specializarile erau de 5 ani.

În anul 1967 a luat fiinta Facultatea de Stiinte Economice, astfel extinzandu-se specializarile din cadrul universitatii cu deschidere spre piata muncii.

În anul urmator, în 1968 se solicita ministerului înfiintarea de facultati de Muzica, Arte plastice, Istorie – Geografie, Educatie Fizica si Sport. Acestea, însa, se desfiinteaza, încet – încet, dupa 1976, în primul rand datorita restrictiilor ideologice din învatamantul superior în perioada comunista.

Anul 1990 gaseste universitatea cu patru facultati: doua de stiinte exacte (Matematica, Fizica), una de studii umaniste (Filologie, repede transformata în Facultatea de Litere, în trendul studiilor de profil din toata tara) si o facultate de economie (devenita, dupa Facultate de Economie si Administrarea Afacerilor, de asemenea în consonanta cu structurile facultatilor de profil din Romania).

Între anii 1990 – 1994 s-au înfiintat o serie de noi facultati. În unele cazuri – facultatile de Arte Plastice si Design, Educatie Fizica si Sport, Chimie, Geografie si Biologie – este vorba, de fapt, despre reluarea unor traditii mai vechi din universitate. Dar vorbim si despre facultati noi, cum ar fi: Psihologie si Sociologie, Drept, Muzica si Arta Teatrala. Tot în acest interval de timp, în  cadrul Facultatii de Litere se creeaza, rand pe rand, specializari de: Filosofie, Jurnalism, Teologie, Istorie, multe dintre acestea devenind, în timp, facultati separate. Ultima facultate creata (în 1999) este cea de Stiinte ale Comunicarii, Filosofie si Stiinta Politice.