Facultatea de Arte Plastice si Design  

Începutul Facultatii de Arte poate fi situat cronologic înca dinainte de secolul XX, când, odata cu eforturile locale de emancipare culturala, se încearca cristalizarea învatamântului artistic într-o formula oficializata. Din pacate, acest lucru se va realiza abia la începutul anilor ’60 din secolul trecut, când pictorul Aurel Breilean, absolvent al Institutului de Arte Plastice din Cluj, reuseste, împreuna cu Constantin Popovici, sa puna bazele Facultatii de Arte Plastice, parte din proaspat înfiintatul Institut Pedagogic. În primul an, 65 de studenti au urmat cursurile facultatii, ce s-au desfasurat, pentru început, într-un fost orfelinat de pe strada Pestalozzi. Cladirea nu era un spatiu tocmai generos pentru destinatia pe care o primise, însa arhitectul Hans Fackelmann dezvolta, în proiectul pentru un nou sediu al Universitatii, un plan complex, în care corpurile de cladire cuprind curti interioare, astfel încât toate spatiile devin luminoase, comunicând direct cu exteriorul. În dispozitia planimetrica a cladirii, arhitectul rezervase Facultatii de Arte Plastice tronsonul dinspre est în raport cu intrarea principala si prevazuse ateliere mari la parter si etaj. Spatiile de studiu erau ample, iar culoarele largi erau gândite pentru a putea gazdui expozitii cu cele mai bune lucrari ale studentilor.

În primii ani eforturile se concentreaza asupra asigurarii conditiilor materiale: dotarea salilor de curs, a atelierelor si a laboratoarelor, dar dupa ce aceste necesitati sunt acoperite,  începe o perioada benefica pentru facultate. Activitatile didactice si creatia se intensifica si cresc si în calitate, studentii sunt tot mai numerosi de la un an la altul, iar cadrele didactice expun, cu bune consecinte pentru reputatia facultatii, în nenumarate expozitii personale si de grup, multe organizate în studiouri din afara tarii. Institutiile de cultura încep sa acorde premii acestor opere ale profesorilor si ale studentilor, prezenti la Festivalurile Nationale ale Artei Studentesti, dar si în expozitiile anuale pe care obisnuia sa le organizeze facultatea.

În anul 1970 Facultatea de Arte îsi schimba numele în Facultatea de Desen. La aproape zece ani de la înfiintare, structura sa este împartita între catedra disciplinelor practice de specialitate si cea a disciplinelor teoretice si practice. În cea dintâi, alaturi de Aurel Breilean, la Pictura, predau Romul Nutiu, Leon Vreme, Gabriel Popa, Zoltan Molnar, Ion Sulea-Gorj la Pictura monumentala si Lidia Ciolac la Grafica. Cea de-a doua catedra, condusa de Constantin Popovici, în sarcina caruia revine Perspectiva, îi reuneste pe Victor Gaga si Petru Jecza la Modelaj si anatomie artistica, Deliu Petroiu si Nichifor Somesan la Istoria artei, Eugenia Dumitrascu Luca si Virginia Baz Baroiu la Arta decorativa. Din pacate, epoca nu este favorabila acestui tip de educatie superioara, asa încât facultatea devine în 1975 sectie a Facultatii de Învatamânt Pedagogic si nu trec nici patru ani pâna când se ia decizia politica de a o închide. Astfel s-a desfiintat în mod brutal o institutie care devenise un adevarat rezervor de creativitate, care reusea sa întretina miscarea artistica locala si regionala si sa o anime cu prezente noi.

Abia în anul 1990 Aurel Breilean reuseste sa reînfiinteze Catedra de arte, avându-i profesori pe artistul Romul Nutiu pentru Pictura, pe Suzana Fântânariu si Constantin Catargiu la specializarea Grafica si pictorul Aurel Breilean pentru specializarea în Pedagogia artei. Vor mai trece înca sase ani pâna când artele vizuale se vor organiza într-o facultate proprie. Este poate cea mai dificila perioada, având în vedere mai ales faptul ca facultatea nu dispune de un sediu unic, amenajat corespunzator. În timp însa situatia se îmbunatateste si se gasesc solutii pentru problema spatiului si pentru alte neajunsuri materiale.

Facultatea s-a dezvoltat de la an la an: daca la reînfiintarea în perioada postcomunista avea 22 de studenti, în prezent, cursurile sale sunt urmate de 760 de studenti si asigurate de 56 de cadre didactice. Tot la capitolul evolutii amintim ca, la mai bine de doua decenii de la noul ei început, Facultatea de Arte si Design din Timisoara se regaseste sub o noua titulatura, iar sediul de care beneficiaza astazi este cu adevarat multumitor. Fotografiile ilustreaza nu doar spatiul generos de care se bucura, ci si atmosfera nonconformista, creativa, specifica unui asemenea mediu. Peretii albi si holurile lungi scot în evidenta munca studentilor, astfel ca orice colt, chiar si – de ce nu – tavanul, transmit pulsul artei si spiritul ludic. În prezent, Facultatea de Arte si Design este o voce distincta, cu personalitate si orientare bine definita, în care s-a renuntat la ascendentul maestrului asupra discipolului, deoarece universul educatiei artistice se caracterizeaza prin confruntarile de idei si prin aplicarea metodelor pedagogice moderne, care îmbina atât valorile traditionale, cât si noile concepte si tendinte estetice.

În forma sa actuala, facultatea este alcatuita din doua departamente, cel de Arte vizuale, cuprinzând o sectie mai noua, de Istoria si teoria artei, si un altul, specializat în Design si arte aplicate. În prezent, Facultatea sustine atât cursuri la nivel de licenta, cât si pentru nivelul masteral si doctoral. Valoarea institutiei este oglindita de numarul mare de evenimente pe care le-a initiat sau în care figureaza ca partener, de implicarea profunda în viata culturala si sociala a urbei, de calitatea profesionala a cadrelor didactice, dar mai ales performantelor studentilor, recunoscute prin premii numeroase si importante dobândite la diverse competitii si evenimente interne si internationale. În plus, la Facultatea de Arte vin studenti si cadre didactice de la universitati din Franta, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Estonia si multe alte tari, unde pleaca la rândul lor studentii si profesorii de la Artele timisorene. Este un schimb valoros de experienta, care le îmbogateste universul informativ si formativ  si contribuie la demersul comun european de formare a viitorilor artisti si istorici de arta. Ca o consecinta directa a celor enumerate mai sus, Facultatea de Arte din Timisoara a ajuns sa se situeze printre cele mai performante trei institutii de profil din tara si, totodata, sa fie cunoscuta ca un centru generator de cultura extrem de important din România.