Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie              

Fondarea Facultatii de Chimie, Biologie, Geografie reprezinta un act necesar si firesc pentru functionarea unei universitati, dar, mai mult, a fost si un act de reparatie a unei injusteti din anii comunismului, când au fost desfiintate Facultatea de Istorie-Geografie si cea de Stiinte Naturale si Agricole. Cele doua institutii fusesera întemeiate în 1959 si vreme de doua decenii reusisera sa aiba o activitate stiintifica meritorie si sa pregateasca mii de profesori de specialitate. În cadrul Facultatii de Stiinte Naturale si Agricole, de exemplu, s-a desfasurat o activitate stiintifica pe domenii diverse, de la studiul amfibionilor si reptilelor din Banat pâna la eliminarea importului de reactivi chimici pentru diagnosticarea hepatitei epidemice si a diabetului. Nu mai putin lipsita de sens a fost închiderea Facultatii de Istorie-Geografie, unde se muncise sustinut pentru studierea Banatului din perspectiva istorica si geografica studii care au avut ca rezultat publicarea a sute de articole pe aceasta tematica.

Asadar, dupa un deceniu de tacere fortata, cadre didactice ale sectiilor desfiintate au facut eforturi pentru recrearea acestor specializari, reusind partial înca din 1990, când Biologia si Geografia functionau ca sectii în cadrul Facultatii de Fizica. Un an mai târziu li se alatura Chimia, de data aceasta într-o formula institutionala ce cuprindea exclusiv cele trei sectii. Nucleul didactic era reprezentat de specialisti cu experienta,  printre care personalitati ca Adrian Chiriac, Aurel Faur, Rodica Maria Munteanu, Erwin Sallo sau Doina Oprea. Acestia reusesc sa treaca remarcabil peste sovaielile începutului, concentrându-se asupra unor probleme precum publicarea unor suporturi de curs si seminar si obtinerea dotarilor materiale atât de necesare.

Treptat, în urma acestor eforturi, neajunsurile facultatii încep sa fie rezolvate si se creeaza astfel premisele pentru desfasurarea unui învatamânt universitar de calitate, sustinut în paralel de o cercetare stiintifica pe masura. Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie a înregistrat o evolutie continua si a reusit o diversificare a specializarilor care a implicat, desigur, cresterea numarului de cadre didactice si de studenti. În prezent, institutia noastra este una matura, atent organizata si, datorita profesionistilor multi si buni formati în cadrul sau, dar si a activitatii valoroase în domeniul cercetarii, a reusit sa câstige aprecierea celorlalte institutii de profil de la nivel national.

Fotografiile surprind cladirea veche, impozanta, în care se coaguleaza imaginea unui spatiu specific cercetarii si studiului. Amenajarea holurilor reflecta preocuparile si interesele firesti într-o asemenea institutie: de la animale împaiate ce se gasesc în zona Banatului pâna la tipuri de sol aduse din diverse puncte de interes stiintific. Am reusit sa obtinem astfel atmosfera unui muzeu, însa nu în sensul a ceva perimat, conservat, ci un spatiu viu, energic, în consonanta cu obiectivele în cercetare ale facultatii. Trecutul acestei institutii a fost accidentat si tumultuos, asa încât credem ca atitudinea degajata si totodata productiva care ne caracterizeaza în prezent este cu atât mai meritata.