Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor  

În Timisoara, dintotdeauna un important centru comercial, a existat interes pentru învatamântul economic înca din secolul al XIX-lea. Deja în 1838 se organiza un „curs comercial”, iar peste doua decenii se puneau bazele unei scoli de profil care, ca institutie a statului, a reusit sa functioneze vreme îndelungata, privata însa de permisiunea de a se transforma în Academia de Înalte Studii Comerciale. Dupa acest refuz din 1945, vor mai trece alte doua decenii pâna când va fi permisa înfiintarea unei institutii universitare preocupata de studiile economice. Pentru materializarea  acestei intentii, primul pas a fost pin redactarea unui memoriu, elaborat de cadrele didactice Ioan Zahiu si Dumitru Mares si sustinut de rectorul Universitatii, profesorul Ioan Curea. Actul pleda pentru necesitatea întemeierii unei facultati de Stiinte Economice, semnalând perspectivele oferite de numeroasele întreprinderi în care se simtea nevoia specialistilor în economie. Totodata, întreprinderile reprezentau o baza de pregatire practica si de cercetare stiintifica si dispuneau de profesionisti care puteau deveni cadre didactice în învatamântul superior economic.

Memoriul îsi gaseste rezolvarea în 1967, când Facultatea de Stiinte Economice îsi începe activitatea cu doua sectii, Economia industriei, constructiilor si transporturilor si Finante – Contabilitate, urmând ca în anul urmator acestea sa poata functiona inclusiv în varianta învatamântului fara frecventa. Pe parcurs, numarul sectiilor creste, astfel ca în anul 1971 se introduce învatamântul seral pentru specializarea Economia industriei, constructiilor si transporturilor, în 1975 se întregeste structura învatamântului de zi, prin transferarea de la Institutul Agronomic Timisoara a specializarii Contabilitate si economia agrara, iar din 1980 se înfiinteaza sectia serala pentru specializarea Finante-Contabilitate.  Daca la început aceste sectii au functionat cu cadre didactice de profil venite de la Institutul Politehnic “Traian Vuia”, cu timpul numarul cadrelor didactice a crescut datorita specialistilor din productie si a absolventilor de elita ai Facultatii.

Peste nu multa vreme, corpul profesoral reuseste sa formuleze un plan didactic competent, bazat pe resurse stiintifice proprii, cu rezultate semnificative în rândul studentilor. În ciuda examinarilor severe, acestia reusesc sa atinga rezultate foarte bune si competitia pentru admiterea la facultatea noastra devine tot mai serioasa, fapt care ofera posibilitatea unei selectii atente. Majoritatea studentilor erau motivati sa aiba rezultate laudabile, dar cei mai bine pregatiti erau inclusi în proiectele de cercetare ce Facultatea le contractase cu diverse întreprinderi economice din vestul tarii.  Printre temele studiate în cadrul acestora amintim Proiectarea sistemului informational economic si de conducere integrata sau Organizarea structurilor de date privind evidenta sintetica si multe altele pentru care Facultatea de Stiinte Economice era finantata cu sume importante.

Odata cu schimbarea regimului politic, echipa Facultatii se bucura de libertatea de a-si concepe singura preocuparile stiintifice si didactice. Este, fara îndoiala, un câstig substantial, pentru ca orice încercare de a racorda informatiile la realitatile economice internationale însemnase înainte un act de curaj, ba chiar o abatere de la directivele impuse pentru facultatile cu profil economic din tara. Dar schimbarile nu se opresc doar la nivelul programei pentru ca, din 1999, Facultatea are un sediu nou, unde s-au îmbunatatit semnificativ confortul si posibilitatile de desfasurare a activitatilor academice. Noul sediu numara amfiteatre moderne, sala de conferinte, biblioteca, de fapt, dupa cum bine se poate observa în fotografii, spatiul respira acea atmosfera de seriozitate, siguranta si profesionalism, atât de necesara unui student al institutiei noastre. De altfel, numarul studentilor cunoaste o crestere notabila. Prin comparatie, daca în primul an de functionare Facultatea a avut 167 de studenti, în anul 2012 s-au înscris peste 3.100 de studenti la ciclul întâi, 1936 la nivel masteral si mai bine de 160 de doctoranzi.  O crestere substantiala se înregistreaza deopotriva în rândul cadrelor didactice : în 1960 echipa profesorala avea 10 membri, iar acum are 144. Printre alte motive, numarul mare al studentilor este consecinta diversitatii de specializari create dupa 1990, studentii din primul ciclu având posibilitatea sa aleaga din zece specializari.

Cum orice institutie care se respecta are o directie specifica, Facultatea de Economie si de Administrare a Afacerilor este orientata spre cunoasterea fundamentala, cercetarea aplicativa si spre conectarea rezultatelor la spiritul si realitatile practice ale afacerilor. Temele de cercetare acopera o paleta larga de subiecte din domeniile specifice, de la contabilitate, finante, economie, la management, marketing sau sisteme informationale în afaceri. La ora actuala, dispune de trei reviste, aflate în stadii diferite de organizare: Timisoara Journal of Economics and Business, o revista distribuita în 20 de biblioteci din tara si strainatate, indexata în multiple baze de date internationale; Journal of Heterodox Economics si FEAA Working Papers,ce contine manuscrisele trimise benevol de catre autori, în care cititorii pot posta liber comentarii. În completarea acestora, fiindca încercam sa dezvoltam relatii cât mai strânse cu mediul de afaceri, s-au creat mai multe departamente specifice, cum ar fi Departamentul de accesare si implementare proiecte ori Departamentul pentru antreprenoriat si relatii cu mediul de afaceri.

Fara îndoiala, drumul parcurs de institutia noastra nu a fost mereu lin. Începutul a fost marcat de confruntarea cu un sistem politic opac, ce a trebuit convins ca Timisoara are nevoie de învatamânt superior economic, a urmat apoi lupta pentru prestigiu si performanta, dusa în limitele aceluiasi sistem rigid, iar ultima perioada a însemnat provocarea adusa de libertate si tranzitie. Reusitele nu au fost putine, fie din simplul motiv ca Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor reprezinta o atractie pentru un numar foarte mare de absolventi de liceu, dar, dincolo de acest aspect pragmatic, ea a fost si ramâne un cadru unde se formeaza numerosi specialisti si evolueaza profesori de prestigiu.