Facultatea de Fizica

Facultatea de Fizica poate sustine, fara îndoiala, ca intra în categoria veteranilor Universitatii de Vest: învatamantul superior de fizica a început în anul 1949, odata cu înfiintarea Institutului Pedagogic, care în acea perioada însemna exclusiv Facultatea de Matematica-Fizica. În primii ani, specializarea trece printr-o serie de schimbari organizatorice, fiind, pe rand, profil principal, apoi secundar. În anul 1962, se iveste momentul prielnic pentru constituirea Facultatii de Fizica în varianta de sine statatoare. Reuseste sa functioneze în aceasta formula pana în anul 1974, cand, din considerente politice, este inclusa ca sectie în cadrul Facultatii de Stiinte ale Naturii. Înca de la început se depun eforturi pentru elaborarea cursurilor si dotarea laboratoarelor. Chiar daca laboratoarele, atat de importante pentru desfasurarea activitatilor practice cu studentii si pentru cercetare, activeaza în stare de provizorat, în timp situatia se rezolva si începe sa se închege începutul a ceea ce reprezinta probabil cea mai importanta activitate a Facultatii, si anume cercetarea.

Cu sau fara posibilitatea de a se organiza independent, cu sau fara presiuni externe, Facultatea reuseste sa evolueze. Din deceniul al saselea al secolului trecut, cercetarea se dezvolta, abordand o tematica importanta si diversa. Personalitati ca Ioan Curea, Constantin Salceanu, Alexandru Cismas, Mircea Zaganescu vor munci alaturi de colegi si studenti, cu rezultate remarcabile. Pentru a reusi sa ajunga la performanta pe un palier diversificat, profesorii s-au grupat în colective de cercetare care, vreme de mai multi ani, si-au canalizat energia într-o directie stiintifica dinainte stabilita.Preocuparile se concentrau pe probleme ca frecarea interna la metale, teoria particulelor mici, dar si pe altele precum gravitatia ori elaborarea de metode simple si rapide pentru analiza apelor. În urma acestor cercetari se obtin rezultate concrete, traduse prin parteneriate cu diverse institutii, printre scopurile urmarite fiind, de pilda, optimizarea procesului de productie a cristalelor de Fluorura de Calciu, necesare în producerea lentilelor optice. Ba mai mult, cu sau fara voia ei, în anii ’80 ai secolului încheiat, Facultatea va trebui sa raspunda cerintelor politice de a integra productia în cadrul cercetarii, fiind responsabila de limitarea importurilor unor materiale necesare IOR-Bucuresti.

Duparevolutie vine si vremea schimbarilor: cercetarea a trebuit sa intre în relatie directa cu interesele economice. Odata reînfiintata, Facultatea de Fizica îsi sincronizeaza planul de învatamant cu domeniile fizicii contemporane, iar cercetarea reuseste sa se înscrie pe un parcurs ascendent, mai ales ca acum este eliberata de restrictiile de tot felul pe care trebuia sa le înfrunte în vechiul regim. Dintre directiile de cercetare abordate de-a lungul timpului, trei s-au individualizat ca fiind cele mai productive: Fizica teoretica, Cresterea si caracterizarea cristalelor si Electromagnetism. Rezultatele obtinute s-au materializat în primul rand prin publicarea în reviste de specialitate din strainatate. De asemenea, se mentine colaborarea cu industria, atat locala, cat si nationala.

În ciuda faptului ca Facultatea de Fizica reuseste sa atinga cel mai ridicat procent al cercetarii din Universitate, numarul studentilor nu mai este la fel de mare ca în primii ani de dupa 1989. Daca în anul 1993 Facultatea instruia 700 de studenti, în prezent numarul acestora se opreste în jur de 250, ceea ce nu înseamna însa ca nu ramane fundamentul cercetarii acestui domeniu înTimisoara. Aici s-au format fizicienii ce profeseaza la Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicina si Farmacie, Institutul Academiei Romane-Filiala Timisoara sau Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Materie Condensata. De altfel, daca aducem în discutie studiile doctorale, aproape toti absolventii îsi continua cariera, fie în cadru academic, fie în calitate de cercetatori.

Facultatea de Fizica s-a înscris într-o cursa pe care reusit sa o transforme într-una de maraton. Cursa s-a dovedit atat de lunga, încat în inventarele Facultatii figureaza atat “calculatoare” cu manivela, cat si cele de ultima generatie. Între timp, aici s-au format mii de profesori si specialisti în domeniu, iar institutia si-a creat un nume în cercetarea internationala. În vremuri în care langa întrerupatoarele din laboratoare era specificata intervalul orar în care putea fi folosita lumina electrica sau în cele în care, la fel ca în întreaga societate romaneasca, stapanea senzatia de deruta, Fizica din Universitatea de Vest si-a îndeplinit cu pricepere obiectivele.