Facultatea de Muzica  

Facultatea îsi începe activitatea în 1961, confirmând la nivel institutional lunga traditie muzicala a Timisoarei, care începe în 1858, prin Scoala de Canto, si continua pe întreaga perioada interbelica si postbelica. În primul an se înscriu 26 de studenti, care vor fi scoliti de o echipa profesorala formata în buna masura din tineri absolventi ai conservatoarelor din Bucuresti si Cluj. Dupa trei ani în care activeaza ca sectie în cadrul Facultatii de Filologie, Facultatea de Muzica primeste acordul de înfiintare, iar rezultatele încep sa se vada în scurta vreme. Dupa ce sunt rezolvate neajunsurile materiale si cele legate de obiectivele didactice, absolventii se vor dovedi dintre cei mai buni în bransa.

Facultatea are oportunitatea de a accede la un alt nivel la începutul anilor ’70 ai secolului trecut, când obtine un sediu propriu, un spatiu mare, din care nu vor lipsi nici instrumentele, nici cursurile, salile de studiu sau de repetitie. Pe lânga activitatile didactice, se vor derula evenimente artistice care vor aduce colectivul profesoral în atentia vietii muzicale din tara. În aceasta perioada se dezvolta activitatea mai multor dirijori de coruri la Opera din Timisoara, din Cluj si la Filarmonica Banatul. Totodata, se formeaza un numar însemnat de solisti concertisti în cadrul Filarmonicii din Timisoara, Arad, Sibiu, Cluj si apar mai multe înregistrari de muzica de camera si lucrari corale. De asemenea, se coaguleaza mai multe formatii artistice studentesti, cu o activitate concertistica remarcabila. Fie ca vorbim de corul mixt, cel de camera ori de orchestra de camera, activitatea artistica devine efervescenta si îsi câstiga un loc de frunte în cultura din vestul tarii.

Toate aceste realizari îi încurajeaza pe distinsii profesori Surlasiu, Românu, Golandi, Goian si Sava sa realizeze, în 1970, un memoriu prin care sa ceara transformarea Facultatii de Muzica în Conservator. În ciuda argumentarii juste, memoriul nu numai ca nu a fost aprobat, dar Facultatea intra treptat în declin din cauza schimbarilor din sistemul de educatie. Punctul cel mai de jos îl atinge însa în 1979, când facultatea se desfiinteaza si astfel înceteaza formarea de valori în arta muzicala, cel putin la nivel academic. Schimbarea apare, fireste, dupa caderea sistemului comunist, mai exact la începutul anului 1990, când se înfiinteaza Sectia de muzica. Aceasta functioneaza vreme de doi ani în cadrul Facultatii de Litere, Filozofie si Istorie si alti patru în cadrul Facultatii de Arte.

În 1996 se coaguleaza Facultatea de Muzica de sine statatoare, dar este nevoita sa înfrunte o serie de probleme nu tocmai simple. Astfel, desi exista un nucleu de zece cadre didactice care activasera în vechea Facultate, echipa profesorala era departe de a fi completa. În doar patru ani însa personalul didactic se dubleaza si ajunge la un nivel profesionist datorita eforturilor formatoare ale cadrelor didactice mai vechi, ce dispuneau de o experienta vasta la catedra. Nu a fost cu mult mai simpla nici situatia spatiului, vechea cladire fiind confiscata de autoritatile comuniste. Pentru aceasta problema s-a gasit, de asemenea, o rezolvare: Facultatea de Muzica intra în posesia edificiului vechii primarii. Aici studentii si profesorii se bucura de un cadru generos, încarcat de istorie, iar muzica devine mijlocul prin care se reconstituie o atmosfera de mult pierduta. Fotografiile surprind sala de concerte, cu tavanul înalt, usa ingenios lucrata, candelabrul elegant si impunator, precum si instrumentele de tot felul.

În prezent, Facultatea de Muzica se bucura de o echipa profesorala bine închegata, ce pregateste generatii de studenti care urmeaza sa îmbogateasca viata culturala acolo unde vor ajunge sa-si manifeste talentul. Dupa ani de tacere fortata, urmati de altii în care s-au depus eforturi însemnate pentru reorganizarea institutiei, Facultatea de Muzica se afla într-o binemeritata etapa de evolutie, performanta si profesionalism. Pe portile vechi ale frumoasei cladiri din piata Libertatii ies dascali si artisti demni de bogata traditie muzicala a Banatului.