Facultatea de Sociologie si Psihologie

Dupa cum se stie, situatia unor discipline precum Psihologia ori Sociologia a fost incerta în perioada ce a precedat revolutia, astfel ca Facultatea de Sociologie si Psihologie se înfiinteaza abia în anul 1990. Fara îndoiala, un început academic târziu nu înseamna lipsa de preocupare pentru aceste domenii în spatiul timisorean, unde studiul sociologic se poate lauda cu o traditie îndelungata. Amintim doar de Institutul Social Banat-Crisana, creat în perioda interbelica si desfiintat din pacate dupa razboi. În perioada comunista se pastreaza totusi o continuitate, care este desigur influentata ideologic si restrictionata tematic, dar ofera oportunitatea pregatirii unui grup restrâns de specialisti în Psihologie, Sociologie si Pedagogie, destui pentru a pune mai târziu bazele Facultatii.

Dupa un prim an în care Sociologia si Psihologia sunt parte a Facultatii de Litere, Filozofie si Istorie si un al doilea în cadrul Facultatii de Stiinte Economice, urmeaza anul 1994, când cele doua sectii vor reusi sa se organizeze sub forma unei institutii de sine statatoare. Din acest moment, Facultatea se dezvolta într-un ritm viguros, iar sub tutela sa apar mai multe specializari. Prima va fi cea de Asistenta sociala, apoi cea de Pedagogie si o alta de Psihopedagogie. Dupa anul 2000, apar altele: mai întâi Antropologia, apoi Pedagogia învatamântului primar si prescolar si, cea mai noua, specializarea în Resurse umane.

Chiar de la început s-au derulat numeroase proiecte orientate catre interventie si dezvoltare sociala, în parteneriat cu institute si centre de cercetare academica, cu sustinere financiara  guvernamentala, europeana sau din partea Bancii Mondiale. În perioada 2009-2012, o echipa a Departamentului de sociologie a derulat, în colaborare cu echipe din alte sapte tari, un proiect cu impact semnificativ asupra regenerarii urbane, iar un colectiv al Departamentului de psihologie a participat într-un proiect similar cu tematica environmentala. În prezent, echipele Facultatii sunt angajate în numeroase proiecte de cercetare, aplicate la nivel national, regional sau în cadrul  unor colaborari internationale.                     `

La fel de importante sunt conferintele organizate aici. Astfel, Departamentul de asistenta sociala gazduieste anual evenimente stiintifice cu impact, precum Conferinta Internationala de Asistenta Sociala Gerontologica si Conferinta Internationala„Perspective Psiho-Sociale asupra Tratamentului Quasi-Coercitiv al Infractorilor”. În anul 2014, Facultatea de Sociologie si Psihologie va avea rolul de prim-plan în organizarea celui de-al doilea Congres Mondial Consacrat Rezilientei, care va fi gazduit de Universitatea de Vest din Timisoara, precum si în organizarea celei de-a 23-a Conferinte internationale „IAPS Transitions to Sustainable Societies: Designing Research and Policy for Changing Lifestyles and Communities”, în perioada 23-27 iunie.

Pe parcursul celor aproape douazeci si cinci de ani de activitate, Facultatea s-a înscris într-un proces al evolutiei, fapt ce se vede în numarul mare de studenti ce urmeaza nivelul de licenta, cel masteral ori cel doctoral si, desigur, în cercetarea stiintifica ce se realizeaza. De altfel, nivelul institutiei este confirmat de evaluarile Ministerului de Învatamânt, care o claseaza într-o prima categorie valorica. Fara îndoiala, aceste performante au fost atinse cu sprijinul unor oameni precum Romulus Dabu, Stefan Buzarnescu, Romeo Poenaru, Viorel Prelici, Zoltan Bogathy, Anca Munteanu sau Alin Gavreliuc, care au contribuit la întemeierea Facultatii, fie ca au oferit un impuls cercetarii stiintifice sau dezvoltarii acesteia si au reusit, alaturi de colegii lor, sa ridice de la zero o institutie extrem de apreciata în domeniul disciplinelor socio-umane din tara.