Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii  

Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii este, în acelasi timp, ultima facultate constituita în cadrul Universitatii si prima aparuta în tara. De asemenea, Facultatea revendica statutul de pionier la nivel de tara în studiul universitar al fenomenului politic. În anul 1999, datorita eforturilor conferentiarului universitar Gabriela Coltescu si ale rectorului din acea perioada, ia fiinta Facultatea de Stiinte Politice si ale Comunicarii,  compusa dintr-o singura catedra, cea de Politologie, dar organizata în doua specializari, Stiinte politice si Relatii internationale si studii europene. Catedra de politologie avea ca precursor Catedra de politologie-antropologie, creata un an mai devreme. Nucleul profesoral a fost constituit initial din profesori de stiinte politice, care au profesat la Facultatea de Sociologie si Psihologie. Ei vor fi cei care îi vor educa pe cei 51 de studenti care au promovat examenul de admitere organizat în primul an de functionare al institutiei. Pornind de la aceste doua specializari initiale,  Facultatea s-a dezvoltat în mai multe etape.

În 2003 i se adauga specializarea Filosofie, care pâna atunci facuse parte din  Facultatea de Litere, Istorie si Filosofie, moment în care se schimba denumirea institutiei în Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Comunicare. Totodata, cadrele didactice apartinând acestei specializari vor fi primele ce vor mari echipa profesorala. Un an mai târziu se înfiinteaza doua specializari noi,  Relatii internationale sistudiieuropene în limba germana, si Comunicare sociala si relatii publice. Tot atunci se transfera de la Litere specializarea Jurnalism, iar  Facultatea primeste denumirea utilizata si astazi: Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii. În 2006 specializarea Biblioteconomie si stiinta informarii, transferata tot de la Litere, se alatura celorlalte, iar peste alti trei ani este înfiintata cea mai noua specializare, Publicitate.

Astazi, Facultatea asigura pregatirea pentru specializarile: Stiinte politice, Relatii internationale si studii europene – în limbile româna si germana –, Filosofie, Jurnalism, Comunicare si relatii publice, Stiinte ale informarii si documentarii si Publicitate, tintind patru domenii de studiu (Stiinte politice, Relatii internationale si studii europene, Filosofie si Stiinte ale comunicarii). Facultatea este organizata pe cele trei nivele de functionare a învatamântului universitar românesc (licenta, master si doctorat). Este de amintit faptul ca masteratul de Politici publice si advocacy, aflat în colaborare cu Academia de Advocacy, este primul masterat de acest gen din România. Cu siguranta ca oferta educationala oferita de Facultate a reusit sa atraga atentia potentialilor studenti: numarul celor  care au urmat cursurile este de aproape 3.000 de studenti.

Desi cea mai tânara, Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii a câstigat un statut apreciabil în cadrul Universitatii; în acest timp s-au afirmat numerosi absolventi, ca diplomati, cadre didactice universitare ori experti în domeniul stiintelor politice, confirmând astfel profesionalismul cadrelor didactice. Profilul îndraznet si original prin care s-a facut Facultatea  noastra,  a caracterizat-o înca de la înfiintare si i-a ramas ca principiu identitar, evident în preocuparile echipei profesorale legat de oferta de studiu si de initiativele sale educationale.